DR. ERDOĞAN: 28 Ekim 2023, 20:16
AHEF Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan yaptığı basın açıklamasında aile hekimleriyle ilgili düzenlemelerde sahanın görüşlerinin alınması gerektiğini söyledi.
DEPREM AİLE HEKİMLERİNİ YIKTI
6 Şubat 2023 depremi ile ülkemiz büyük bir felaket yaşadı ve deprem bölgesi aile hekimleri olarak etkilerini hala yaşamaya devam ediyoruz. Deprem sebebiyle yakınlarını, evlerini ve arabalarını kaybetmekle kalmayan bir çok hekimin kendi emekleriyle kurduğu aile sağlığı merkezleri de kullanılamaz hale geldi. Depremin acısını bir kenara bırakıp konteynerler de sağlık hizmeti sunmaya, halkımızın sağlık ihtiyacını karşılamaya ve depremin yaralarını sarmaya devam ettiler.
Tabi ki sorunlar bunlarla bitmedi. Deprem sonrası tek sığındıkları evleri yıkılan halkımız deprem korkusundan uzaklaşmak ve aynı şeyleri tekrar yaşamamak için bu bölgelerden kaçarak başka şehirlere yerleşmek zorunda kaldı. Vatandaşlarımız depremin yaşanmadığı şehirler de fedakar aile hekimlerimiz sayesinde sağlık hizmetine ulaşabilirken bölgede kalan aile hekimlerine tayin hakkı bile verilmedi. Bununla kalmadı hekimleri kayıtlı hastaların bölgeden gitmesi nedeniyle gelir kaybı yaşama korkusu içine girdi. Sağlık Bakanlığı tarafından geçici önlemler ile önce 6 ay sonrasında ise 3 ay olmak üzere afet düzenlemesi yapılmıştı ancak şuan 9’ncu ayın da sonuna gelindi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim kurulu olarak Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü taleplerimize yönelik düzenlemeler yapmaktan imtina etmektedir. Bölge şartlarını en iyi şekilde bilmesi gereken idareciler gerçeklikten uzak ve masa başında alınan 6 aylık, 3 aylık kararlar ile yaraların sarılacağını mı sanmaktadır?
Deprem bölgelerindeki yıkımlar bile bitmemişken yaşam normale mi dönmüştür ki Aile hekimleri ile ilgili yapılan yetersiz düzenlemeler sona ermektedir?
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'ne yazılı olarak gönderdiğimiz taleplerimizi bir kez daha basın yoluyla duyurmak istiyoruz ki belki o zaman taleplerimize yönelik gerçekçi düzenlemelerin yapıldığını görebiliriz!
1-Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğinde ‘’Genel hayata etkili afet durumlarında yapılacak uygulamalar MADDE 25/A- (Ek:RG-5/4/2023-32154-CK-7036/3 md.) (2) Bu uygulamalar, genel hayata etkili afetin yaşanmasından itibaren altı ay süre ile uygulanır. Sağlık Bakanı’nın onayı ile bu süre bir defa olmak üzere uzatılabilir. ‘’ şeklinde belirtilmektedir. Deprem bölgesindeki aile hekimliği çalışanlarımız için Bakanlığımızdan bir defa daha bu sürenin uzatılarak oluşabilecek mağduriyetlerin önlenmesini talep etmekteyiz. Aile hekimliği çalışanlarının hak edişlerinde deprem öncesi nüfusları baz alınmaya devam edilmelidir. Nüfus hareketliliğinden dolayı aile hekimliği çalışanlarına hak ediş kaybı yaşatılmamalıdır. Aile hekimliği çalışanlarına bölgedeki şartlar düzeltilinceye kadar negatif performans uygulanmamalıdır.
2-Deprem nedeniyle bilindiği üzere başta Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye , Malatya, Antakya, Nurdağı, Islahiye gibi yerleşim birimleri olmak üzere, 11 ilde şehrin bir bölümü tamamen yıkılırken bu bölgeden hem şehrin sağlam kalan bölgelerine hem de ülkemizin diğer bölgelerine göç hareketi doğal olarak oluşmuştur. Şehrin yıkılan bölgesinde aynı zamanda ASM’ler de yıkılmış ya da kullanılamaz hale gelmiştir. Bu bölgelerdeki aile hekimliği çalışanları olmayan binaları nedeniyle ya konteyner ASM’ler de ya da dönüşümlü olarak çalışmak zorunda kalınmış idi. Yaptığımız görüşmelerde halen şehirlerin yıkılan bölümlerinde şehirleşmenin tamamlanmadığı anlaşılmaktadır. Bu sebeple;
a-Halen konteyner olarak düzenlenen ASM’lerde çalışan arkadaşlarımızın çalışma ortamlarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Konteyner ASM’lere klimaların takılmadığı, çalışma ortamlarının çok sıkıntılı olduğu geri bildirimi almış bulunmaktayız. Konteyner ve çadır ASM’ler de çalışan aile hekimliği çalışanlarının insani şartlarının ve taleplerinin yerine getirilmesini, sıkıntılarının acilen giderilmesini,
b-Bilindiği üzere yıkılan şehirlerimizde sağlam bölgelere il içinde de göç olduğu için göç alan bölgelerde çalışan aile hekimlerinin de iş yükü arttığı bildirilmektedir. Bu nedenle bu bölgelerdeki nüfus hareketliliği tespit edilerek aile hekimliği birim planlamalarının acilen yapılması, yeni birimlerin yoğunluk bölgelerinde açılması beklenmektedir. Deprem bölgesinde yıkılan ASM’lerin bir an önce konteyner ve çadır ASM’lerden prefabrik ya da depreme dayanıklı yeni ASM’ler inşa edilerek şehrin nüfus yapısına göre tamamlanması, aile hekimliği çalışanlarının çalışma ortamlarının güvenli ortamlara taşınması sağlanmalıdır. Özellikle deprem bölgesinde özel ASM binası bulmanın güçlüğü bilinmektedir. Bu nedenle bu bölgelerdeki tüm ASM ‘lerin Bakanlığımızca tefrişatı ile birlikte yapımının tamamlanarak tesliminin yapılması hizmetin verimliliği ve vatandaşımızın alacağı hizmet için acil önemlidir.
3- Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde belirtilen Sosyoekonomik Gelişmişlik Düzeyi ücretinin 11 ili kapsayan deprem bölgesinde yeniden düzenlenerek arttırılması talebimizdir. Bu bölgelerin gelişmişlik oranları acil güncellenmeli, o bölgede çalışan aile hekimliği çalışanlarının hak mahrumiyetleri giderilmelidir.
4-Aile Hekimliği çalışanlarımızın deprem bölgesinde halen aileleriyle güvenli yerleşebilecekleri bina durumları yoktur. Bu nedenle birçok çalışan ailesini deprem bölgesinden doğal olarak uzaklaştırmıştır. Bu nedenle binası olmayan, depremin merkez bölgesinde yer alan birimlerde çalışan aile hekimliği çalışanlarının dönüşümlü çalışma sistemlerinin şehirlerdeki yenilenme tamamlanıncaya kadar devam ettirilmesi gerekmektedir.
Gerek yapılacak mevzuat düzenlemelerinin gerekse de aile hekimleri ile ilgili yapılacak tüm düzenlemelerden sahanın görüşlerinin alınması büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple aile hekimlerimizin sıkıntılarını anlamak isteyen idare ancak ve ancak onun temsilcileri olan bizlerle görüşmeler sağlayarak fikir alışverişi yaparak en doğru sonuca ulaşacaktır. Bunlar yapılmadığı taktirde masa başında yapılan düzenlemeler saha da karşılığını bulamayacaktır.
Dr. Gökhan ERDOĞAN
AHEF Yönetim Kurulu Genel Sekreteri
DIĞER HABERLER
-
Bir Umut Öyküsü: Doruk Ali'nin Menenjit Yolculuğu #bittinsenmenenjit
26 Ocak 2024, 11:58 -
AHEzone'un Yeni İçeriği Yayında!
28 Kasım 2023, 15:27 -
AHEKON 2023'TE SAĞLIKTA ŞİDDET UNUTULMADI
06 Kasım 2023, 22:51 -
DR. ERDOĞAN:
28 Ekim 2023, 20:16 -
BAKTERİYEL MENENJİT VE MENİNGOKOKAL SEPTİSEMİ, AMPÜTASYONLAR VE HATTA ÖLÜM GİBİ KOMPLİKASYONLARA YOL AÇABİLİRLER
23 Ekim 2023, 16:05 -
AHEF BAŞKANI DR. KEMAL NOYAN KOCAELİ'DE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
09 Ekim 2023, 14:04 -
AHEF YÖNETİM KURULU BAŞKANI DR. KEMAL NOYAN: “BAZI ASM’LER ÖDENEK YETERSİZLİĞİ NEDENİYLE SAĞLIK ÇALIŞANLARINI İŞTEN ÇIKARMAK ZORUNDA KALIYOR.
20 Eylül 2023, 12:23 -
20 Eylül 2023, 10:10
-
AHEF AİLE HEKİMLİĞİ GÜNLERİ ADANA'DA BAŞLADI
16 Eylül 2023, 15:01 -
SAĞLIK TERÖRÜ DEVAM EDİYOR
16 Eylül 2023, 14:43