RAMAZAN BAYRAMI'NDA SAĞLIKLI BESLENİN! 30 Nisan 2022, 15:47
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Eğitim Komisyonu Genel Sekreteri Dr. Kadir Yıldırım, Ramazan Bayramı'nda sağlıklı ve dengeli beslenmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili bilgi verdi.
Ramazan Bayramı’nda Sağlıklı Beslenin!
Ramazan Bayramı’nda özellikle sindirim sorunlarının yaşanmaması için dengeli beslenme önem taşıyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Eğitim Komisyonu Genel Sekreteri Dr. Kadir Yıldırım; günlük öğün sayısının azaldığı ve beslenme alışkanlıklarının değiştiği Ramazan ayının ardından önceki beslenme rutinlerine dönerken nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili bilgi verdi. Dr. Yıldırım, Ramazan Bayramı’nda öğün sayısının artması ve kontrolsüz beslenme nedeniyle sindirim sorunlarının oluşabileceğini ayrıca kan şekerini hızla yükselten besinlerin de dikkatli tüketilmesi gerektiğini dile getirdi.
Bayramda ikramlar dikkatli tüketilmeli
AHEF Eğitim Komisyonu Genel Sekreteri Dr. Kadir Yıldırım, Ramazan Bayramı’nda kültürümüzden kaynaklanan ve bolca ikram edilen şeker, çikolata, hamur işleri gibi gıdaların, kan şekerini hızla yükselten ve yüksek kalorili gıdalar olduğunu, bu gıdaları hızlı ve sık tüketmenin sindirim sistemi problemlerinin yanı sıra kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olacağından çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğine dikkat çekti. Dr. Yıldırım bayram ziyaretlerinde sunulan ikramların aşırıya kaçmadan dikkatli tüketilmesinin yeterli ve dengeli beslenme için önemli olduğunu hatırlattı.
Ramazan Bayramı’nda ve bayram sonrasında sağlıklı beslenme önerileri
Ramazan Bayramı’nda ve sonraki dönemde sağlık beslenmenin önemine dikkat çeken AHEF Eğitim Komisyonu Genel Sekreteri Dr. Kadir Yıldırım, özellikle bayram boyunca sağlıklı beslenme diyetinde yer alan beş temel besin grubundaki besinlerden yeterli miktarlarda tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu besin grupları; süt ve süt ürünleri grubu, et-yumurta-kuru baklagiller ile yağlı tohumlar grubu, sebzeler grubu, meyveler grubu, ekmek ve tahıllar grubu. Ayrıca Ramazan ayının sonlanması ile tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden arttırılmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Yıldırım, öğün aralarının en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini ve öğün sayısının 3 olarak planlanabileceğini söyledi. Ara öğünlerde taze meyveler ya da az şekerli hoşaf/kompostolar, ayran ve kefir gibi içeceklerin tüketilmesi de dengeli beslenme adına önem taşıyor.
Ramazan Bayramı’nın ilk günü hafif kahvaltı ile güne başlayın
AHEF Eğitim Komisyonu Genel Sekreteri Dr. Kadir Yıldırım, Ramazan Bayramı’nın ilk öğünün hafif bir kahvaltı şeklinde olmasının kahvaltıda ayrıca kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinlerin az tüketilmesinin sağlıklı beslenme adına önemli olduğunu ifade etti. Sucuk, salam, sosis vb. yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalarda da sakınılması gerekiyor. Yine bayram ziyaretlerinde bolca tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması da önemli. Dr. Yıldırım, Ramazan Bayramı’nın ilk öğününde domates, salatalık, yeşillikler, taze biber vb. çiğ sebzelerin bolca tüketilmesi, haşlanmış yumurtanın yanı sıra peynirlerden az tuzlu olanların tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Tam tahıllı, kepekli ekmeklerin tercih edilmesi ise kan şekerinin kontrol altına alınması ve tokluk hissi için önem taşıyor.
Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenmemeli
Dr. Yıldırım, bayramda tatlı tüketiminde minimum miktarın önemli olduğunu belirtirken; “Ramazan Bayramı süresince ikramları reddetmek konusunda sıkıntı yaşıyorsanız her gittiğiniz yerde minimum miktar tüketmeye çalışın. Bir porsiyonda 3 baklava var ise 1 tanesini tüketin. Böylece kimseyi kırmazsınız ve sizde zor durumda kalmazsınız.” dedi. Ramazan Bayramı’nda tatlı tüketimi çok olacağı için küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar, taze veya az miktarda kuru meyveler; şekerli tatlılar yerine şekersiz veya az şekerli hoşaf/hoşaf suları, az şekerli limonata, ayran gibi içeceklerin tüketilmesi de sağlıklı ve dengeli beslenme adına gerekli. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için ise lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagillerin tüketilmesi ayrıca Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketiminin azalması nedeniyle vücutta oluşan sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre sıvı alınması gerekiyor.
Kronik hastalığı olanlar dikkat!
AHEF Eğitim Komisyonu Genel Sekreteri Dr. Kadir Yıldırım diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermesi gerektiğini hatırlattı. Herkesin, özellikle de yaşlı ve kronik hastalığı olanların çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içeceklerin gün boyu kullanımını azaltması gerektiğini dile getiren Dr. Yıldırım, oruç için gece tüketilen sahur yemeğinin Ramazan ayından sonra gece yeme alışkanlığı şeklinde sürdürülmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Bayram ziyaretlerine mümkün olduğunca yürüyerek gidin
Ramazan boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin bu dönemin bitmesiyle arttırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Yıldırım, bayram ziyaretlerine olabildiğince yürüyerek gidilmesi gerektiğini dile getirdi. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olduğunu vurgulayan Dr. Yıldırım, Ramazan Bayramı’nda ve sonrasında her zaman her yerde hareket ve sporun hayatın bir yerinde mutlaka olması gerektiğini söyledi.
DIĞER HABERLER
-
Bir Umut Öyküsü: Doruk Ali'nin Menenjit Yolculuğu #bittinsenmenenjit
26 Ocak 2024, 11:58 -
AHEzone'un Yeni İçeriği Yayında!
28 Kasım 2023, 15:27 -
AHEKON 2023'TE SAĞLIKTA ŞİDDET UNUTULMADI
06 Kasım 2023, 22:51 -
DR. ERDOĞAN:
28 Ekim 2023, 20:16 -
BAKTERİYEL MENENJİT VE MENİNGOKOKAL SEPTİSEMİ, AMPÜTASYONLAR VE HATTA ÖLÜM GİBİ KOMPLİKASYONLARA YOL AÇABİLİRLER
23 Ekim 2023, 16:05 -
AHEF BAŞKANI DR. KEMAL NOYAN KOCAELİ'DE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
09 Ekim 2023, 14:04 -
AHEF YÖNETİM KURULU BAŞKANI DR. KEMAL NOYAN: “BAZI ASM’LER ÖDENEK YETERSİZLİĞİ NEDENİYLE SAĞLIK ÇALIŞANLARINI İŞTEN ÇIKARMAK ZORUNDA KALIYOR.
20 Eylül 2023, 12:23 -
20 Eylül 2023, 10:10
-
AHEF AİLE HEKİMLİĞİ GÜNLERİ ADANA'DA BAŞLADI
16 Eylül 2023, 15:01 -
SAĞLIK TERÖRÜ DEVAM EDİYOR
16 Eylül 2023, 14:43